Hyväksyn käyttöehdot

Esittelyssä

ProAgria Etelä-Savo on asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa palveluja ja osaamista maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan kilpailukyvyn ja kannattavuuden kehittämiseen.

Lue lisää

Näkymätön muuttuu näkyväksi!

Ravinteiden tehokas käyttö kannattaa. Jotta voit suunnitella tilasi ravinteiden käyttöä kokonaisvaltaisesti, täytyy sinun ensin määritellä erilaiset ravinnevirrat ja niiden määrät.

  • Mitä tilalle tulee, mitä tilalta lähtee ja mitä tilalla kiertää?
  • Miten paljon pellolla on ravinteita?
  • Kuinka paljon käytät eri ravinnepanoksia?
  • Paljonko rehuhävikkiä tulee?
  • Kuinka tehokkaasti kierrätät ravinteita?

Tehtyäsi ravinteiden kokonaisarvion voit miettiä, miten tehostat ravinteiden käyttöä. Erään viljelijän sanoin ”näkymätön muuttuu näkyväksi”, jolloin pystyt tarttumaan asiaan. Mitkä ovat tavoitteesi ja miten niihin päästään? Mitkä ratkaisut sopivat juuri sinulle? Mikä kannattaa ja mikä ei?

Osaamista tarjotaan yhdessä kumppaniverkoston kanssa. Esimerkiksi:

Rekisteröidy ja tutustu lisää

Rekisteröitymällä maksuttoman maanosaaja.fi -palvelun ja sen materiaaliaitan käyttäjäksi löydät videoita, joissa käsitellään maatilan ravinnetehokkuutta. Rekisteröidy tästä!

Huom! Rekisteröitymistietojen keräämisen tarkoituksena on seurata Resurssitehokas Maanosaaja -hankkeen osallistujamäärätavoitteen (300 rekisteröitynyttä) toteutumista.

Viljelijöiden kommentteja Maanosaajasta:

  • ”Olen saanut koulutuksen kautta esimerkkejä, että miten muualla tehdään. Ravinteiden kierron osalta viljelykiertoon liittyvistä asioista, kerääjäkasvien käytöstä ja lajikevalinnoista. Ravinnekierrosta olen selittänyt jo muutamille viljelijöille. Siihen on tullut varmuus, että miten se menee. Paljonko sinä esimerkiksi ostat ravinteita tilan ulkopuolelta? Asioita on hyvä pohtia ja miettiä eri vaihtoehtoja ja ratkaisuja omalla tilalla.”
  • ”Ihan ensinnäkin ravinnelaskennasta on ollut apua. Asiat ovat olleet olevinaan tuttuja ja ne on tehty oikein, mutta nyt, kun pystyy laskurilla seuraamaan, niin pystyy tehostamaan ravinteiden käyttöä. Aion käyttää jatkossa ravinnetaselaskuria.”