Hyväksyn käyttöehdot

Esittelyssä

Otavan Opisto on Mikkelin kaupungin omistama kansanopisto, jossa voi suorittaa lähi- ja etäopintoja. Opiston erityisosaamista on verkkopedagogiikka, ja suurin osa opetuksesta tapahtuu verkossa.

Lue lisää

Verkko-oppiminenVerkko-oppimateriaalien tuotannot

Maanosaaja maaperä- ja kivenkeruuhommissa

29.06.2017

Maalla maan tavalla

Päätimme käydä viljelijä Mikko Tolvasen kanssa tutustumassa Mikon peltoihin ja niiden maaperään hieman tarkemmin. Samalla ajattelimme kertoa siitä täällä Maanosaajassakin.

Tutustuminen oli tietysti kätevä tehdä juuri käsillä olevan kivenkeruun yhteydessä. Ensi töiksemme haimme Mikon (kuvassa keskellä) kanssa apuun ”Leppäsen tehotiimin”, nuoresta iästään huolimatta jo kivenkeruun konkarit Aatu Leppäsen (kuvassa vasemmalla) ja Topi Leppäsen (kuvassa oikealla).

Kivenkeruuporukka ryhtyi hommiin. Tässä ollaan Veksinpellolla. ”Pahoihin paikkoihin” laitettiin oksat merkeiksi. Irtokiviä oli aika vähän, mutta törmäsimme kyllä kiinteämpään tavaraan. Kuvassa peruskalliota merkattuna, toinen merkki samaiseen kallioon häämöttää kuvassa pidemmällä. Maanpintaan ulottuva peruskallio on perin suomalainen juttu. Maanosaajasta löytyy aiheesta hyvää lisätietoa. Lisäksi sieltä pääset tutustumaan oman alueesi geologiaan ja sen erityispiirteisiin. Sieltä voi löytyä mielenkiintoisia juttuja ihan kotinurkiltasi!

Seuraavaksi tultiin Leskelän pelloille. Ensiksi ihasteltiin nurmikasvustoa, jotta hyvältä näyttää. Ja missä ovat kaikki voikukat, niitähän saa laskea yhden käden sormilla? Mikko vastasi lyhyesti, että pellolla siis kasvaa pääasiassa sitä, mitä pitääkin. Samalla Mikko kehotti kiinnittämään huomiota nurmen tummemman vihreään sävyyn. Se viittaa siihen, että ravinteet ovat hyvin tallessa. Mikon satotasoilla se on helppo uskoa.

Sitten taas käsiksi töihin. Leskelässä kiviä oli enemmän. Huomiota herätti noin kymmenmetrinen ”kaista” (kuvassa), joka kulki pellon poikki. Mikko vinkkasi siinä sijaitsevan vanhan muinaisraunion. Aika jännä homma, tältäkin pellolla kerättiin kivet kivenkeruukoneella pari viikkoa aikaisemmin. Mutta niin vain pellolle oli noussut uusia kiviä kerättäväksi.

Leskelän pellolta poistettiin lähinnä vähän isompia irtokiviä. Niiden alta paljastuikin mukavasti elämää. Kastemadot toimivat korvaamattomina maan parantajina. Mikko tokaisi, että hyvältä näyttää, kastemadot viihtyvät ja niin ravinteetkin.

Kivenkeruun lomassa oli aikaa tutustua maan rakenteeseen myös kokeellisemmin. Kuvassa on menossa kierityskoe. Topi ja Aatu toimivat kokeen virallisina suorittajina. Mikä mahtaa olla saves-% tässä tapauksessa? Kierityskokeesta ja maalajien tunnistamisesta saat lisää tietoa meiltä Maanosaajasta.

Urakka saatiin valmiiksi. Kuvassa kivenkeruuporukka, Mikko, Topi ja Aatu kaikkensa antaneina. Ja taas tuli monta kuormaa kiviä pellolta pois vietäväksi. Pellolta jatkettiin Mikon luokse kahville, mehulle ja jäätelölle. Topi ja Aatu kertoivat vielä menevänsä kaloja narraamaan ja Mikko puolestaan suuntaavansa seuraavaksi navetalle.

Kiitoksia Mikolle, Topille ja Aatulle mukavasta päivästä!

Ja muistutuksen sana kaikille. Hyvää, käytännönläheistä tietoa maaperän vaikutuksesta viljelyyn saat Materiaaliaitastamme. Materiaaliaitta on maksuton tietopankki, sinun tarvitsee vain rekisteröityä!