Hyväksyn käyttöehdot

Esittelyssä

Suomen metsäkeskus edistää metsien hoitoa ja käyttöä, monimuotoisuutta sekä elinkeinoja.

Lue lisää

NeuvontaKestävä metsätalousLuonnonhoito

Viljelijällä kylässä – Osa 1

02.02.2017

Viljelijä Mikko Tolvanen on juuri tullut navetalta aamutoimista ja toivottaa huomenet. Istahdamme pirtin pöydän ääreen kahvikupilliselle. Noin 40 lypsävän maitotilaa Rantasalmella luotsaava Mikko osallistui Maanosaajan pilot -hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli testata viljelijöiden voimin Maanosaaja -koulutuksen toteuttamista lähikoulutuksen sijasta etä- ja sähköisenä koulutuksena. Ko. koulutuksen jälkeen Maanosaajan kehittämistä on jatkettu tiedonvälityksen keinoin ja maanosaaja.fi -sivusto ja sen sisällöt ovat nyt ja tulevaisuudessa kaikkien vapaasti saatavilla.

Maanosaajan sisällöstä Mikko painottaa erityisesti ravinneosaamisen merkitystä.

Kaikki lähtee ravinteista liikkeelle. Koulutuksessa esitettyä ravinneajattelua kyllä tarvitaan, että saadaan ravinteet kiertoon. Jokainen pitäisi saada ymmärtämään, miten ravinteet liikkuvat tilalla, jotta voi keksiä eri ratkaisuja.

Mikko kokee, että hänelle on ollut Maanosaajasta hyötyä myös ihan käytännön toimenpidetasolla.

Olen saanut koulutuksen kautta esimerkkejä, että miten muualla tehdään. Ravinteiden kierron osalta viljelykiertoon liittyvistä asioista, kerääjäkasvien käytöstä ja lajikevalinnoista.

Mikko on kertonut Maanosaaja -kokemuksistaan myös eteenpäin. Sillä ajatuksella toki, että viljelijä on aina oman tilansa paras asiatuntija, mutta että Maanosaajasta voi löytyä hänelle apua ja tukea omiin pohdintoihin.

Ravinnekierrosta olen selittänyt jo muutamille viljelijöille. Siihen on tullut varmuus, että miten se menee. Paljonko sinä esimerkiksi ostat ravinteita tilan ulkopuolelta? Asioita on hyvä pohtia ja miettiä eri vaihtoehtoja ja ratkaisuja omalla tilalla.”

Kahvikuppi on ehtinyt hädin tuskin loppuun, kun Mikolla on jo kiire seuraaviin töihin. Mikko on juuri hankkinut uuden paalaimen ja sen säätö vaatii vielä hiomista. Lähdemme pihalle, jossa Mikon koirat jo odottavatkin isäntäänsä. Mikko rapsuttaa niistä kutakin hetken, hyppää sitten traktorin pukille ja huikkaa sieltä vielä hyvästiksi.