Hyväksyn käyttöehdot

Esittelyssä

ProAgria Etelä-Savo on asiantuntijaorganisaatio, joka tarjoaa palveluja ja osaamista maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan kilpailukyvyn ja kannattavuuden kehittämiseen.

Lue lisää

Patentoitu Paskareaktori

19.12.2017

Piesalan lammastilalla Petäjävedellä tapahtuu. Lumimyrskyn jälkeisenä päivänä maisema on peittynyt hangen alle, mutta lampolan rakennustyömaalla mietitään muun muassa lämmön talteenottoa.

Eemeli Piesala ja australiankelpie Remu.

Kaksi vuotta sitten kotitilansa ostaneen Eemeli Piesalan tavoitteena on saada lannasta irti mahdollisimman paljon, mahdollisimman vähällä työllä. Innovaatioprojekti on edennyt niin pitkälle, että kompostointimenetelmän patentti Suomen markkinoille on jo käytännössä varma. Tutkimuksen vastuullisena vetäjänä toimii Pasrea Oy (PASkaREAktori) yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen ja Piesalan tilan kanssa. Hanke on rahoitettu Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ravinteiden kierrätyksen kokeiluhankkeesta.

Piesalan tilan lampola.

Piesalan kompostointiratkaisu perustuu siihen, että kompostointitekniikka rakennetaan lampolarakennuksen lattiarakenteisiin ja kompostoituminen tapahtuu yhdessä paikassa lantaa siirtelemättä. Lattiarakenteessa kiertää lämmöntalteenotto- ja kaasujenkeräysjärjestelmä. Lattian ontelolaatta on rei’itetty niin, että ilma kiertää alipaineiseen ontelotilaan ja nostetaan putkiston kautta hallitusti ylös. Olkisen kestokuivikekerroksen ja betonilaatan väliin laitetaan puuhaketta. Uutta olkea lisätään viikoittain. Hulppean korkean, holvimaisen lampolarakennuksen laipiokaan ei tule heti vastaan.

Lampolan lattiaan rakennettu lämmöntalteenotto- ja kaasujenkeräysjärjestelmä.

Menetelmässä yhdistyy kolme ravinne- ja energiatehokkuutta parantavaa toimintoa: kompostoituvan lannan lisäksi saadaan talteen lämpöenergiaa ja ammoniakin kautta ravinteeksi kelpaavaa typpeä. Ammoniakki otetaan kiinni kondensaatiovedestä sekä ilmasta biohiilisuodattimen avulla. Ilman kiertäminen lattian alta parantaa luonnollisesti myös lampaiden hyvinvointia raikkaan hengitysilman myötä. Menetelmää on testattu vasta pienimuotoisesti, mutta tänä talvena Piesalan lampolassa päästään ensimmäistä kertaa mittaamaan ja arvioimaan ratkaisun toimivuutta todellisissa olosuhteissa.

Lampolan kestokuivituspatja tullaan tyhjentämään kerran vuodessa ja kompostoitu lanta hyödynnetään omilla pelloilla, joilla viljellään rehunurmea ja kauraa. Huolellisella peltolevityksellä kuivikelannan ravinteet saadaan kierrätettyä niin, että laajaperäistä haihtumista ei pääse tapahtumaan missään vaiheessa.

Tutkimuksen etenemistä voit seurata osoitteessa www.pasrea.bio

Lammaskuva: Piesalan tilan arkisto