Hyväksyn käyttöehdot

Esittelyssä

MTK-Etelä-Savo ry. on vuonna 1917 perustettu eteläsavolaisen maaseudun edunvalvontajärjestö. MTK-Etelä-Savo on yksi 14:stä alueellisesta MTK-liitosta ja se muodostuu 19:sta Etelä-Savon alueella toimivasta MTK-yhdistyksestä.

Lue lisää

EdunvalvontaMaatalousMaaseutu

Terveiset Saksan maaseudulta

22.11.2017

Hannoverissa marraskuun puolivälissä järjestetty maailman suurin maatalousalan näyttely Agritechnica houkutti paikalle sankoin joukoin suomalaisia. Hannoverin ympäristö tarjoaa myös monipuoliset mahdollisuudet messumatkaan yhdistettäviin tilavierailuihin. Maanosaajakin pääsi kurkistamaan tehokkaan, saksalaisen maanviljelyn kulisseihin JAMKin opintomatkalla.

On siinä vaunulla kokoa!

Hannoverin alueen pellot ovat viljavimpia maailmassa. Yleisimmät viljelykasvit ovat maissi ja sokerijuurikas. Viljelykierrossa käytetään mukana myös vehnää ja ruisvehnää. Maissin ja sokerijuurikkaan valtavia satoja hyödynnetään niin eläinten rehuna kuin biokaasulaitoksen syötteenäkin. Tilakoot ovat suuria ja tuotanto keskittynyttä. Esimerkiksi työkoneet ovat Suomen mittapuun mukaan melko massiivisia.

Maissiauma biokaasulaitoksella.

Tehokkaasta tuotannosta löytyi monta hyvää esimerkkiä. 400 lypsävän maitotila Hemme Milch jalostaa omassa meijerissään mm. jogurtteja, maustettuja maitojuomia ja vanukkaita. Tuotteet toimitetaan omilla rekoilla kauppoihin tai suoraan kuluttajalle. Tila on vahvasti keskittynyt tuotekehitykseen ja brändäämiseen, ja esim. kaikki peltotyöt on ulkoistettu.

Hemme Milchin lypsykaruselli pyörähtää ympäri 14 minuutissa.

Hof-Decker -lypsytila on puolestaan yhdistänyt maidontuotannon ja biokaasulaitoksen. 200 lypsävän tilan keskituotos on 12 500 kiloa ja keskipoikimakerta 4. Eläinten hyvinvointiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Oma CHP-laitos tuottaa sähköä ja lämpöä sekä tilalle että lähikylän taloihin. Jatkuvatoimiseen reaktoriin menee syötteenä päivittäin yhteensä 100 tonnia maissia, lietettä, kuivalantaa, olkea ja rehujäämiä. Vuonna 2005 rakennettu laitos on jo maksanut itsensä takaisin ja työllistää viisi työntekijää.

Hieman erilaisia tuotantosuuntayhdistelmiä löytyi Raiffeisen Agil Leese -osuuskunnasta, jonka toimintaan sisältyi mm. kompostointi- ja jätteenkierrätyspalveluita, omenan- ja marjanviljelyä sekä biokaasu- ja haketuotantoa. Asiakkaiden tuoma puutarhajäte kompostoidaan asfalttikentällä höyryävissä avoaumoissa ja myydään valmiina kompostina pelloille ja puutarhakäyttöön. 280 hehtaarin luomuomenasadosta jalostetaan mm. mehua ja kuohuviiniä, ja tilalla on myös itsepoimintaa. Marjanpoiminnassa oli käytössä suomalainen Joonas-marjanpoimintakone! Positiivista oli, että osuuskunnan biokaasulaitoksen syötteenä käytettiin rehukasvien sijaan pääosin elintarvikejätettä.

Avokompostin sisälämpötila on jopa 70 astetta.

Saksan maanosaajilla on takanaan pitkä historia, mutta maailman muutokset aiheuttavat kehityspaineita myös heille. Parhaiten kehitys näkyi Agritechica-näyttelyn innovatiivisissa koneuutuuksissa. Myös Claasin tehdasvierailulla korostettiin innovaatioita. Ensimmäinen Claasin patentti, paalikoneen solmuntekijä, on rekisteröity vuonna 1921. Tänä vuonna esillä oli mm. 12,3 metriä leveä puimuri ja kantavuutta parantavat telaratkaisut.

Claasin Lexionissa on 12,3 metriä leveä leikkuupöytä.

Muistathan, että jatkossakin seuraat helpoiten Maanosaajan ajankohtaista antia rekisteröitymällä Materiaaliaittaan, tilaamalla uutiskirjeen ja tykkäämällä meistä Facebookissa!